Canal (galactofor) blocat sau canal înfundat

WhatsApp Image 2021-12-29 at 15.35.24

Sân dureros intre alăptări si in timpul alăptării

Poate că deja alăptezi și ai trecut printr-o astfel de experiență mai puțin plăcută. Sau poate ești viitoare mămică. Astăzi îți oferim câteva informații extrem de practice pe un subiect prea puțin cunoscut: Canal (galactofor) blocat sau canal înfundat

De ce apar canalele blocate?

În interiorul sânilor există mai multe canale de lapte. Aceste conducte transportă laptele de la lobii mamari către mamelon. Unele din cauzele posibile ale blocajului sunt:

 • acumulări neobisnuite de lapte
 • o lenjerie intima prea strâmta
 • lovituri sau mușcături cauzate de bebe sau
 • un drenaj insuficient al laptelui în procesul de înțărcare. (Înscrie-te aici la cursul de Înțărcare cu Blândețe)

Cum îți dai seama că ești în această situație?

Canalul blocat se simte ca o zonă dureroasă, întărită, uneori ca un nodul, putând fi insotit de roseata la nivelul pielii.
Cel mai des se formează spre axilă, mai rar spre mamelon, poți face febră și să ai o stare generală rea. După alăptare însă, nodulul poate scădea în dimensiune.

Ce este important de știut este că această afecțiune extrem de dureroasă poate apărea oricând pe parcursul alăptării și dacă un canal blocat nu este tratat corespunzător, mama poate face mastită. Atenția, reacția rapidă și tratamentul corespunzător reduc riscul complicațiilor.

Cum tratezi un canal blocat?

 1. Prin suptul bebelușului – crește numărul de hraniri, nu lăsa mai mult de 2h între mese.
 2. Prin poziționarea diferită la sân a bebelușului – pune bebelușul cu bărbia în direcția umflăturii în timpul suptului, astfel va masa zona și va extrage laptele din canalul cu problemă.
 3. Cu ajutorul periuței electrice de dinți orientată cu perii în sus, nu pe piele, masează din fața nodulului spre mamelon în jos și insistă pe zona cu probleme.
 4. Ia lecitina care diminuează vâscozitatea laptelui.
  Comprese locale cu foi de varză și masaj cu gel de arnică- antiinflamator local.
 5. Comprese reci, evită căldura.

Desigur există și situații în care desfundarea canalelor de lapte nu poate fi făcută pe cont propriu, ci necesită consultarea unui specialist IBCLC în alăptare, așa că vă așteptăm cu drag la cabinet pentru a evita orice complicație care ar îngreuna precesul alăptării.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cupe de argint pentru mameloane

Suntem intr-o continua cautare de solutii rapide, eficiente, potrivite pentru rezolvarea problemelor care apar in alaptare. De data aceasta ne-am indreptat atentia spre accesoriile din

Read More »

Nu am lapte! Ce să fac?

Nu am lapte! Ce să fac? – Cum să crești producția de lapte? Poate ești mămică nouă sau poate alăptezi deja de mult timp, si

Read More »