Ce efecte are asupra alaptarii despartirea de copil imediat dupa nastere?

Mămica trebuie să știe că stimularea lactației nu implică durere, că lactația e întreținută în special de stimularea mecanică a sânului.  În toate cazurile de reunire mamă –prunc, primul lucru important este să li se ofere spatiu și timp special doar pentru ei doi, să își simtă reciproc mirosul, să practice skin-to-skin, să își audă reciproc bătăile inimii, să își sincronizeze momentele de somn și veghe. Practic, să își reia legătura puternică pe care o aveau când bebe era în burtică.
WhatsApp Image 2021-05-10 at 10.36.57

Ce se întâmplă când ești despărțită de copil imediat după naștere? Ce efecte are asupra alăptării și cum le gestionăm?

Anda Talaba s-a format ca nutriționist și consultant în alăptare în anul 2016, apoi s-a certificat și a contribuit la înființarea Centrului de Alăptare AloMama în anul 2018, curând după nașterea celui de-al 3-lea copil. De când face parte din echipa AloMama a oferit consultanță câtorva mii de mame în maternitățile din Brașov, la Centrul de Alăptare AloMama, prin telefon sau online.

Unul dintre subiectele care “ard” în rândul mamelor este “despărțirea de prunc imediat după naștere”. Nu numai că acesta nu este un demers natural, firesc, dar poate aduce cu sine complicații în procesul lactației.

Pentru mamele care nasc natural, în general, reunirea se face mai rapid și atunci procesul alăptării este demarat cu bine.

Dar există și cazurile cezarienelor în care întrevederea mamă-prunc poate dura și 12 ore, sau cazurile rare în care mama are probleme de sănătate atât de grave încât este nevoită să stea despărțită de copil până se simte destul de bine pentru a fi reunită cu acesta, caz în care durează chiar și câteva zile până cei doi se revăd.

Daca despărțirea durează mai mult de 24h, este bine să se ia măsuri pentru întreținerea și stimularea lactației. Mama trebuie informată cu privire la importanța alăptării pentru ea și copil, indiferent când va avea loc reunirea.

Mămica trebuie să știe că stimularea lactației nu implică durere, că lactația e întreținută în special de stimularea mecanică a sânului.  Ulterior o pot ajuta consumul de ceaiuri pentru lactație sau pastile din plante galactogene.

O altă situație cunoscută este cea a nașterilor premature, unde în funcție de gradul de prematuritate, mama poate fi externată din maternitate înaintea copilului, care poate să petreacă chiar și câteva luni internat.

Durata în care se poate întreține lactația în lipsa suptului bebelușului poate fi extinsă la ani de zile. Dacă a trecut o perioadă mai lungă (de la câteva zile la câteva luni) între naștere și începerea stimulării, putem numi acest proces RELACTARE. Presupune un efort susținut din partea mamei, dar nu imposibil. Cu siguranță poate ajunge să ofere copilului lapte matern, chiar dacă nu tot necesarul, însă orice picătură contează.

În oricare dintre aceste situații menționate mai sus, lactația este afectată, fie întârzie înmulțirea laptelui, transformarea lui din colostru în lapte, fie cantitatea este sau pare a fi insuficientă.

Cert este că pentru toate situațiile există soluții, iar consultantele acreditate international IBCLC, cum este Anda Talaba sunt gata să vă ajute.

Ce ajută stimularea lactației?

Fotografii sau video cu bebelușul, haine cu mirosul acestuia, o poziție relaxată în care se face mulsul, muzica preferată, dar mai ales susținerea și încurajarea familiei și a celor din jur.

În toate cazurile de reunire mamă –prunc, primul lucru important este să li se ofere spatiu și timp special doar pentru ei doi, să își simtă reciproc mirosul, să practice skin-to-skin, să își audă reciproc bătăile inimii, să își sincronizeze momentele de somn și veghe.

Practic, să își reia legătura puternică pe care o aveau când bebe era în burtică. E responsabilitatea personalului medical și a familiei apropiate să asigure acest spațiu și timp diadei.

Programează o întâlnire la cabinet sau o discuție online cu Anda la 📞0732566262 sau pe Facebook @centrul_alomama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce efecte are asupra alaptarii despartirea de copil imediat dupa nastere?

Mămica trebuie să știe că stimularea lactației nu implică durere, că lactația e întreținută în special de stimularea mecanică a sânului. 
În toate cazurile de reunire mamă –prunc, primul lucru important este să li se ofere spatiu și timp special doar pentru ei doi, să își simtă reciproc mirosul, să practice skin-to-skin, să își audă reciproc bătăile inimii, să își sincronizeze momentele de somn și veghe. Practic, să își reia legătura puternică pe care o aveau când bebe era în burtică.

Read More »

Conferinta globala de lactatie GOLD Lactation, editia a 15-a

Ne-am înscris și noi cu scopul de a fi la curent cu noutățile în domeniu și de a vă livra întotdeauna cele mai corecte și utile informații. În cadrul conferinței vom împărtăși idei, cercetări, tehnici, conexiuni și perspective noi cu alți consultanți acreditați IBCLC, dar și cu moașe, doule și medici.
Rămâneți aproape căci revenim cu noutăți și vă așteptăm oricând cu drag la cabinet sau online la cursurile noastre de Puericultură, Alăptare, Diversificare și Înțărcare.

Read More »