Drepturile tatalui

sursa: tinyposers

Este recunoscut faptul ca, pentru puiul tau, draga mamica esti un univers intreg. Esti sursa lui de fericire, de liniste si alinare, de hrana, de somn si voie buna. Dar mai ales de iubire pura. Desi mamica este mereu in prim plan, si rolul tatalui este unul deosebit de important in dezvoltarea cognitiva a micutului. Asadar azi vom puncta si drepturile tatalui:

Dreptul la “Luna tatalui” care a fost modificat prin OUG 164/2022 si prevede acum concediu de 2 luni pentru tatici

In Romania, legislatia vine in sprijinul ambilor parintilor si ii incurajeaza sa isi ia concediu de crestere a copilului, drepturile fiind aceleasi pentru amandoi. Desi mama este cea care sta mai mult in concediul de crestere a copilului, trebuie mentionat ca si tatal are acest drept. El poate beneficia de acest concediu timp de minim doua luni sau maxim 22 de luni.

Este foarte important de stiut ca daca tatal nu solicita intrarea in concediu de cresterea copilului, indemnizatia nu se va mai acorda pentru cele doua luni.

Daca parintele care are dreptul la cele 2 luni de concediu nu solicita acest lucru, celalalt parinte nu poate beneficia de concediu in locul acestuia. Astfel, indemnizatia aferenta va fi acordata doar pana la varsta de 1 an si 10 luni a copilului, respectiv 2 ani si 10 luni in cazul copilului cu handicap.

In cazul familiilor monoparentale sau daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a intra in concediul de crestere a copilului, mama poate depune documentele aferente si va primi si indemnizatia pentru lunile tatalui.

Pentru a beneficia de “Lunile tatalui”, tatal angajat trebuie sa faca o cerere. La cerere care se anexeaza certificatul de nastere al copilului. Tatal trebuie si sa fi realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterioare cererii. Tatal trebuie sa informeze angajatorul cu cel putin 10 zile inainte de inceperea efectiva a concediului.

Documentele necesare se depun cel putin cu 30 de zile inainte de data la care vrei sa incepi concediul. Se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).

Mai multe informatii gasitit pe site-ul: http://www.dasbv.ro/prestatii-si-beneficii-sociale/indemnizatie-de-cresterea-copiluluistimulentul-de-insertieindemnizatie-lunarasprijin-lunaralocatie-de-stat/.

Tatal nu poate beneficia de acest concediu daca nu a realizat venituri in ultimele 12 luni anterioare cererii, daca familia este monoparentala sau daca tatal nu lucreaza in Romania.

Dreptul la 15 zile de concediu de paternitate prevazut de OUG 117/2022

Conform acestui act normativ, drepturile tatalui includ 10 zile lucratoare de concediu paternal. Iar daca are si un atestat de absolvire a unui curs de puericultura, durata concediului va fi de 15 zile.

Concediul paternal se solicita direct angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea bebelusului, pe baza certificatului de nastere. Pe aceasta perioada vei avea dreptul la o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective, care se plateste din fondul de salarii al societatii angajatoare.

Cadrul legislativ:

  • OUG 164/2022
  • OUG 117/2022

Proiectul Drepturile Mamelor

Acest articol face parte din seria dedicata drepturilor mamelor, initiala de Centrul de Alaptare Alomama Brasov impreuna cu:

Irina, mămică de Sofica, care încă alăptează

 

Sursa foto: tinyposers

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by ExactMetrics