11 lucruri simple pe care le poți face pentru a face alăptarea mai ușoară

11 lucruri simple pe care le puteți face pentru a face alăptarea mai ușoară

Există un milion de motive pentru care alăptarea este ușoară, laptele tău este întotdeauna temperatura perfectă. Nu trebuie să măsori pulberile, să speli sticlele. Există și o mulțime de modalități prin care alăptarea poate fi dificilă și provocatoare. Acesta este motivul pentru care este important să faci tot ce poți face pentru a alăpta mai ușor.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut a fost să mă gândesc că alăptarea celui de-al doilea copil al meu va fi ușoara. După ce am avut 15 luni de experiență să-mi hrănesc primul copil, cu siguranță că este la fel, nu?

Nu, nu.

Fiecare copil este diferit. Fiecare experiență este diferită. Cei doi bebeluși ai mei erau atât de diferiți cu hrana lor. Ceea ce, atunci când te gândești la asta, înseamnă că și fiecare experiență a mamei va fi diferită. Ceea ce mi s-a părut dificil, s-ar putea ca voi să găsiți ușor. Dar dacă putem face alăptarea mai ușoară pentru noi înșine, atunci vom fi cu toții mai buni pentru asta.

Iată, așadar, câteva dintre lucrurile pe care le-am folosit sau le-am făcut pentru a-mi ușura alăptarea și sper să fie folositoare și pentru tine.

1 – Educă-te

Știți cum se face laptele matern? Sau cum este ejectat? Știți ce este un reflex de ejecție? Ce hormoni sunt implicați? Sau din ce este făcut laptele matern?

Corpurile noastre sunt incredibile! Vreau să spun că știu că ai mai auzit asta înainte, ca putem să creștem oameni, ceea ce este fenomenal. Dar chiar și modul în care corpul răspunde copilului și laptele este ejectat, îmi taie răsuflarea.

Educa-te despre alăptare! te poate ajuta să înțelegeți ce se întâmplă, ce este normal și ce nu și ce la ar trebui să te aștepți.

2 – Solicită un consultant pentru lactație

Dacă faci un singur lucru din această listă pentru a ajuta la usurarea alăptarii, atunci fa-l pe acesta.

Alăptarea este o abilitate, atât tu, cât și copilul tau trebuie să învățați. Sigur, există unele lucruri cu care natura ne ajută, bebelusul tau cunoaște ideea de atasare și hrănire. Sânul tău răspunde la asta.

Cum să-ți ții copilul pentru a obține cel mai buna atasare, cum să-ți ajuți copilul să-și goleasca corespunzator fiecare sân. Cum să-ți dai seama dacă bebelușul se hrănește eficient? Acestea sunt toate lucrurile pe care trebuie să le înveti și un consultant in lactație si alaptare (IBCLC). Este cea mai bună persoană sa te ajute în acest sens.

A avea sprijin timpuriu poate fi un factor determinant în ceea ce privește succesul unei femei in atingerea obiectivelor ei de alăpteare.

Un IBCLC te poate ajuta, de asemenea, să diagnostichezi eventualele probleme pe care le puteți avea tu sau bebelușul tau cu hrănirea (cum ar fi fren labial sau lingual) și acest lucru poate fi de neprețuit pentru a face alăptarea mai ușoară pentru tine (și pentru copilul tau).

3 – Relaxează-te

Mulți hormoni joacă un rol în procesul de alăptare și acești hormoni nu își pot face treaba corect dacă esti stresata sau esti anxioasa. Odată ce te relaxezi in timpul alăptarii, destinzi umerii, inspiri adânc și-ti tii pruncul aproape, experiența ta se poate schimba total.

Nu te gandi toate sarcinile gospodaresti care trebuie făcute, că podelele sunt murdare, că rufele trebuie spalate sau cina trebuie făcută. Foloseste timpul pentru a te opri și a respira. Folosește-ti timpul pentru relaxare.

În marea schemă a lucrurilor, timpul petrecut cu alaptatul este doar un moment, așa că inspira profund și relaxeaza-te.

4 – Creează un „Coș de alăptare”

În special în primele zile, poate fi dificil să te mobilizezi în timpul alăptării și, odată ce intri în flux, nu vrei să-ți perturbi copilul mișcându-te pentru a obține ceea ce ai nevoie; creează-ți un „coș de alăptare” pentru tine.

Un coș de alăptare este un coș simplu pe care îl poți transporta oriunde ai nevoie în casă, care are lucruri precum o sticlă cu apă, gustări, un încărcător de telefon, o carte sau o revistă, o cârpă sau un prosopel pentru regurgitare. Si orice altceva ai nevoie în timp ce alăptezi.

Apoi, de fiecare dată când te duci să-ți hrănești copilul, trebuie doar să apuci de coș și să-l iei cu tine și ai tot ce ai nevoie în el (sau, dacă uiți, așa cum fac eu de multe ori, atunci poți doar să-i ceri cuiva să-ți aducă un coș în loc să ceri 5 lucruri diferite).

5 – Comunică cu soțul tău

Toată lumea are înțelegeri și așteptări diferite atunci când vine vorba de alăptare, ceea ce este total normal. Ceea ce știe soțul tău și se așteaptă de la alăptare poate fi total diferit de ceea ce știi și aștepți tu, motiv pentru care este atât de important să vorbești cu el.

Vorbește despre ce ai nevoie, discută despre cum te poate ajuta, vorbește despre ceea ce vrei să obții și întreabă-l ce vrea să obțină și el. Când vă înțelegeți reciproc obiectivele și așteptările, sunteți capabili să vă susțineți și să vă încurajați, deoarece este într-adevăr un efort de echipă.

Cheamă-l pe soțul tau la ședințele tale cu un consultant in lactație ca să afle și el despre alăptare și despre laptele matern. Soții se pot simți adesea puțin neputincioși atunci când o mamă alăptează. Soțul meu a simțit că nu face suficient sau nu poate ajuta suficient, pentru că totul depindea de mine. Dar când i-am explicat ce am nevoie și ce vreau și cum ar putea ajuta, a fost la intaltimea asteptarilor.

6 – Nu te compara cu ceilalți

Așa cum am menționat anterior, alăptarea este foarte diferită de la mama la mamă și de la copil la copil. Doar pentru ca o mamica de la locul de joaca poate sa alateze tinand bebelusul cu o mana, in timp ce alearga dupa fratiorul lui mai mare nu inseamna ca si tu trebuie sa faci asta.

Află ce funcționează pentru tine. Nu te compara cu ceilalți, dacă funcționează pentru tine și copilul tău, atunci este în regulă. Dacă alăptezi confortabil în public, fa-o. Dacă nu, nu trebuie să o faci.

Comparatia cu alții nu va ușura alăptarea, dacă te îngrijorează că ceva nu este corect, intreaba un consultant in lactație care te poate evalua individual și pe copilul tau.

7 – Fă-te comodă

Alăptarea poate fi total inconfortabila dacă te așezi într-o poziție ciudata. Așezarea pe un scaun fără spatar, fără cotiere sau netapitat poate duce la amorteli și dureri, în special în partea inferioară a spatelui și a gâtului (ceea ce duce la dureri de cap – nu e distractiv).

Investiți într-un scaun confortabil dacă trebuie.

Un alt punct despre confortul care face alăptarea mai ușoară este să investești într-un sutien de alăptare de bună calitate din timp. Am renunțat să cumpăr sutiene bune, de calitate, atât de mult timp, pentru că nu voiam să cheltuiesc banii. Am investit în două bune, săptămâna trecută, iar când au sosit și le-am încercat pe sânii mei. Nu am fost niciodată atât de fericita. Am comandat literalmente încă 3 în noaptea aceea.

8 – Piele pe piele

Vă amintiți cum am spus că alăptarea este declanșată de o serie de hormoni? Unul dintre acești hormoni este oxitocina, care este declanșată de copilul care suge și determină contracția mușchilor din jurul glandelor mamare și ajută la expulzarea laptelui din sân, fenomen cunoscut și sub numele de reflex de ejecție.

Oxitocina este unul dintre acești hormoni incredibili care face mult mai mult. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de hormonul dragostei și poate ajuta la creșterea legăturii dintre o mamă și pruncul ei, te ajută să te simți relaxata și îți stârnește centrele de dragoste și grija ale creierului nostru. Este destul de darnic și puternic.

Dar ce are legătura cu alăptarea cu piele pe piele?

Contactul piele pe piele cu copilul tau poate ajuta la creșterea producției de oxitocină. Care  ajută producția de lapte și permite copilului tău să se hrănească la cerere (după cum are nevoie). Nu este doar ceva important pentru primele zile în care vă stabiliți relația de alăptare. Dar este, de asemenea, bun pentru oricând ești îngrijorată de posibilitatea ca producția ta de lapte să fi scăzut. Sau când pruncul trece printr-un puseu de creștere și se hrănește in reprize dese. Sau chiar când copilul tău este bolnav și si suge mai des sau dacă te întorci la muncă și îți petreci mult timp departe de copil.

Nu este complicat, doar scoate cămașa și sutienul, îndepărtează hainele copilului și ține-l aproape. Dacă este vreme mai răcoroasă, poți înfășura o pătură în jurul vostru.

9 – Uită de program!

Atât de multe persoane mi-au spus în primele zile că trebuie să-mi alăptez fiul după un program de hrănire și daca nu o voi face, el nu va dormi toată noaptea. În mod firesc, am încercat si ghiciți ce?… Nu a mers. A provocat mai mult stres atât pentru mine cât și pentru fiul meu.

Un copil alăptat va refuza sânul atunci când va fi satul și va mânca atunci când ii este foame. Fiul meu s-ar hrăni cel puțin o jumătate de oră, la fiecare alaptare, fiica mea  termină în 10 minute maxim.

În unele zile, fiica mea se hrănește în fiecare oră, in altele la 3 – 4 ore.

Uitarea programelor nu înseamnă că aștepți până când copilul tău țipă și, în este mod evident, înfometat înainte de il hrăni. Dacă ieșim din casă sau dacă merg la muncă, o să-mi hrănesc copilul înainte de a pleca, indiferent de când s-a hrănit ultima dată. Dar dacă suntem acasă o zi intreaga, o să fiu cu ochii pe semne de foame și să o hrănesc așa cum are nevoie.

Înțelegerea modului de a determina dacă bebelușul tău primește suficient lapte (din nou, un consultant pentru lactație vă poate ajuta în acest sens) înseamnă că nu trebuie să te stresezi cu privire la ore sau volum și va face alăptarea mai ușoară pentru tine și pentru copilul tau.

10 – Conștientizează ca va deveni mai ușor

Voi fi sincera, sunt momente în care alăptarea este cu adevărat grea. Au fost mai multe ocazii când am stat doar și am plâns și m-am gândit că ar trebui să renunț. Că sigur fac ceva greșit. Dar fiecare dintre aceste momente trece. Iar a doua zi, fiica mea mă ține de mână în timp ce se hrănește și își ridica piciorul pe pieptul meu (sau pe fața mea). Si știu că totul este în regulă.

Devine mai ușor.

Primele câteva săptămâni de alăptare sunt grele. Înveți despre copilul tău, îl cunoști și înveți ce funcționează pentru amândoi. Pe la 3 luni ajungi sa te simți ca o profesionista.

Când ai o zi proastă, când alăptarea este dificilă și aspră, reamintește-ți „devine mai ușor”.

11 – Hrănește-te

Mâncarea sănătoasă te face să te simți bine, iar când te simți bine, totul este mai ușor, alăptarea inclusiv. Păstrate hidratata, consuma mâncare bună, inclusiv mâncare cu grăsimi bune și mănâncă suficient.

În medie, o mama care alăptează are nevoie de 300 – 500 calorii în plus pentru a acoperi caloriile suplimentare utilizate la alăptare. Unele mame fac greșeala de a încerca să-și restricționeze dieta. In speranța că alăptarea le va ajuta să revină rapid la greutatea lor înainte de sarcină.

Dacă nu mănânci suficient, exista riscul de a-ți reduce consumul de lapte. Așa că asigură-te că incluzi suficient de multe alimente hrănitoare în alimentația ta.

Sursa aici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by ExactMetrics