Termografia medicală

Termografia medicală

Termografia medicală este o procedură de investigație imagistică prin care se stabilește o hartă de temperaturi a corpului uman. Fie că este prin contact direct cu corpul uman, fie că este prin înregistrare la distanță, ea are drept scop vizualizarea zonelor cu temperatură normală, mai joasă sau mai înaltă decât normalul, traducând astfel imagistic activitatea metabolică a țesuturilor. Prin intermediul său se poate pune un diagnostic orientativ sau de probabilitate, cu acuratețe mergând până la 100% corelată cu dialogul și examenul clinic al pacientei.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Eduard Țogoreanu, medic chirurg cu competenţe în psiho-oncologie, din cadrul Centrului  AloMama Brașov:

Care sunt afecțiunile pe care le depistează? Care este gradul de acuratețe al investigației?

Termografia medicală este o procedură de investigație imagistică prin care se stabilește o hartă de temperaturi a corpului uman. Fie că este prin contact direct cu corpul uman, fie că este prin înregistrare la distanță, ea are drept scop vizualizarea zonelor cu temperatură normală, mai joasă sau mai înaltă decât normalul, traducând astfel imagistic activitatea metabolică a țesuturilor.

Se știe că boala în sine modifică activitatea metabolică crescând-o sau scăzând-o. Astfel, o activitate metabolică intensă ridică temperatura țesuturilor – în procesele inflamatorii, o activitate metabolică joasă scade temperatura țesuturilor – în degenerări, insuficiențe circulatorii etc.

Deci, termografia se adresează oricărui pacient venit pentru un diagnostic orientativ, diferențial sau precis, în funcție de abilitatea medicului, de adipozitatea pacientului, de localizare a regiunii de interes. Acestea dau și gradul de acuratețe al examinării, ca de altfel la oricare examen imagistic. Se știe că o ecografie la un pacient cu un grad de obezitate va fi mai puțin precisă.

Mai multe aici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cupe de argint pentru mameloane

Suntem intr-o continua cautare de solutii rapide, eficiente, potrivite pentru rezolvarea problemelor care apar in alaptare. De data aceasta ne-am indreptat atentia spre accesoriile din

Read More »

Nu am lapte! Ce să fac?

Nu am lapte! Ce să fac? – Cum să crești producția de lapte? Poate ești mămică nouă sau poate alăptezi deja de mult timp, si

Read More »